Bułeczki truflowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 25 min

Są pełne smaku, chrupiące. Mój synek je uwielbia.

  • 2 godz. 25 min

Składniki:

  • Kruszonka:
    100 g mąki
    50 g masła
    5 łyżek cukru
    Ciasto:
    1 czekolada truflowa
    500 g mąki
    20 g drożdży
    150 ml mleka
    70 g masła
    4 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka soli
    4jaja

Bułeczki truflowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zaczyn 1. Ze składników na kruszonkę przygotowujemy cisto wkładamy do zamrażalki. Czekoladę mielimy w blenderze i też wkładamy do lodówki.
    Przygotowujemy zaczyn z drożdży, mleka i cukru. Odstawiamy na 15 min.
  • ciasto drożdżowe 2. Łączymy składniki bułeczek: mąkę, 3 jaja, zaczyn, miękkie masło. Przez 10 min wyrabiamy ciasto. Gotowe odkładamy pod ściereczką na 60mnin.
    Następnie formujemy kulki które rozpłaszczamy wkładamy czekoladę, zwijamy brzegi.
  • bułeczki 3. Układamy na blasze wysmarowanej masłem. Sparujemy roztrzepanym jajem i oprószamy kruszonką.
    Pieczemy w temp 180 stopni przez 20 mnin.

Komentarze

Podobne przepisy