Bułeczki w brązowym cukrze z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce wymieszaj mąkę, sól, drożdże, miód, wrzuć namoczone rodzynki. Wlej letnie mleko wraz z olejem, wyrób ręką gładkie ciasto. Nie powinno kleić się do rąk.
Gdy jest za rzadkie dodaj mąki, gdy za twarde dolej letniego mleka. Ciasto powinno odchodzić od rąk. Przykryj ściereczką, odstaw na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie uformuj kulki wielkości mniejszej okrągłej bułeczki, lekko spłaszcz (pamiętaj, że jeszcze wyrosną). Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia pamiętając o odstępach.
Odstaw w ciepłe miejsce na kolejne pół godziny. Po tym czasie posmaruj bułeczki roztrzepanym białkiem, posyp brązowym cukrem. Piecz 30 min. w temp. 180C.
Komentarze