Bułeczki z cynamonem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Smak dzieciństwa, wakacji u babci, wspólnego pieczenia, to własnie moje wspomnienia związane z pysznymi cynamonowymi bułeczkami. Przepis dostałam bardzo dawno od babci.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 400 mąki pszennej
    100 g masła
    60 g cukru trzcinowego
    9 g drożdży instant
    200 ml mleka
    2 łyżki masła
    2 łyżki cukru trzcinowego
    2 łyżki cynamonu
    1 jajko

Bułeczki z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kokosanki 1.
    1.Do miski wsypuję mąkę, miękkie masło, drożdże, stopniowo dolewam mleka, wyrabiam ciasto do momentu, aż będzie odchodziło od rąk.
    2.Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 40 minut.
    3.Na rozgrzanej patelni roztapiam 2 łyżki masła, które wykorzystam do posmarowania płatów.
    4.Ciasto dzielę na dwie części, blat podsypuję mąką i rozwałkowuję każdy kawałek na duży prostokąt, następnie za pomocą pędzelka smaruję masłem, posypuję cynamonem oraz cukrem.
    5.Płaty kroję w paski ( około 5 cm) zwijam w kształt ślimaka, lekko spłaszczam. Przekładam na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. 6.Bułeczki smaruję rozbełtanym jajkiem, posypuję cukrem i wkładam do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika na 25 minut.

Porady

Bułeczki mogę być przechowywane do 2 dni

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy