BUŁECZKI Z JAGODAMI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Grzech ich nie zrobić, gdy jagód w lesie zatrzęsienie...

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
    220 g cukru
    500 ml mleka
    pół kostki drożdży ( 50 g)
    2 żółtka
    pól kostki margaryny
    szczypta soli
    0,5 kg owoców- u mnie jagody leśne- ale mogą być każde inne dowolne
    kruszonka:
    130 g mąki
    65 g cukru
    65 g margaryny

Bułeczki z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży łyżki cukru, łyżki mąki i pól szklanki ciepłego mleka robimy zaczyn. W reszcie ciepłego mleka rozpuszczamy pozostały cukier. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Do mąki dodajemy mleko z cukrem, żółtka, sól. Wlewamy wyrośnięty rozczyn, wyrabiamy ciasto. Dodajemy wystudzoną margarynę, dokończamy wyrabianie. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość ciasto dzielimy na dwa kawałki, rozwałkowujemy. Większą szklanką wykrawamy koła, odstawiamy do podrośnięcia. po ok 15 minutach mniejszym naczyniem niż koła robimy zagłębienie w które układamy owoce. Odstawiamy jeszcze na 15 minut do podrośnięcia. Z mąki, cukru i masła robimy kruszonkę, którą posypujemy gotowe wyrośnięte bułeczki. Pieczemy ok 15 minut do zrumienienia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy