BUŁECZKI Z KAJMAKIEM I NUTELLĄ

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 10 min

Sprobuj a juz migdy nie siegniesz po bułki z cukierni.

  • 3 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    - 500g maki pszennej ,
    - 75g margaryny,
    - 250ml mleka,
    -25g drożdży,
    -75g cukru.
    Nadzienie:
    - 1/2 puszki kajmaku,
    - 1/2 słoiczka nutelli.

Bułeczki z kajmakiem i nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozdrabniamy i rozpuszczamy z cukrem. Margarynę roztapiamy z mlekiem. Drożdże i ciepłe mleko mieszamy i zostawiamy na 20 minut. Po tym czasie dodajemy mąkę i mieszamy.odstawiamy na około 2 godziny. zarabiamy ciasto i rozwałkowujemy na grubość 1cm. Na połowie odciskamy okręgi(najlepiej szklanka). w nakreślone okręgi nakładamy nie cała łyżeczkę kajmaku bądź nutelli. Drugą połową ciasta przykrywamy całość i wycinamy bułeczki szklanką. powinno wyjść około 30 bułeczek. Układamy na blasze wysmarowanej margaryną w dość sporych odstępach, ponieważ bułeczki będą rosły.Tak przygotowane blachy odstawiamy na 20 minut. pieczemy w 170stopniach około 30minut(najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto już jest upieczone)

Porady

Można posypac cukrem pudrem

Komentarze

Podobne przepisy