Bułeczki z krówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dużą formę do pieczenia (lub dwie mniejsze) smarujemy masłem, posypujemy mąką.
2.Składniki na rozczyn wkładamy do wysokiego naczynia i dobrze mieszamy aż rozczyn będzie gładki i jednolity. Odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia.
3.Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy wyrośnięty rozczyn i dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto około 5 minut. Gdyby ciasto było zbyt luźne możemy dodać trochę mąki, gdyby ciasto było zbyt zbite dolewamy mleko.
Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
4.Gdy podwoi objętość, dzielimy je na małe kawałki, z każdego formujemy placuszek, na środek kładziemy krówkę, zlepiamy brzegi, formujemy bułeczkę i układamy na blaszce zlepieniem do dołu w niewielkiej odległości od siebie.
Odstawiamy do napuszenia.
Przed włożeniem do piekarnika smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Komentarze