Bułeczki z krówkami

0 (0 ocen)

Mięciutkie jak chmurki, słodkie jak sny! Mniam!

Składniki:

  • Rozczyn:

    50 g świeżych drożdży
    2 łyżki cukru
    3 łyżki mąki
    1/4 szklanki ciepłego mleka



    Ciasto:

    3 szklanki mąki pszennej
    1 jajko
    1 żółtko
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki wody
    50 g bardzo miękkiego masła
    1/3 szklanki cukru
    szczypta soli



    + kruche krówki (ok 10-15 sztuk), cukier puder

Bułeczki z krówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dużą formę do pieczenia (lub dwie mniejsze) smarujemy masłem, posypujemy mąką.
  • 2. Składniki na rozczyn wkładamy do wysokiego naczynia i dobrze mieszamy aż rozczyn będzie gładki i jednolity. Odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia.
  • 3. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy wyrośnięty rozczyn i dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto około 5 minut. Gdyby ciasto było zbyt luźne możemy dodać trochę mąki, gdyby ciasto było zbyt zbite dolewamy mleko.

    Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 4. Gdy podwoi objętość, dzielimy je na małe kawałki, z każdego formujemy placuszek, na środek kładziemy krówkę, zlepiamy brzegi, formujemy bułeczkę i układamy na blaszce zlepieniem do dołu w niewielkiej odległości od siebie.

    Odstawiamy do napuszenia.

    Przed włożeniem do piekarnika smarujemy rozkłóconym jajkiem.

    Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180st.

    Po wystudzeniu posypujemy pudrem.

    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy