bułeczki z masłem czosnkowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

są łatwe i szybkie w przygotowaniu, mogą służyć jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły, w szczególności dla miłośników czosnku

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Bułeczki :
    • 4 szklanki mąki
    • 1 szklanka płatków górskich
    • 2 1/2 szklanki letniej wody
    • 2 łyżeczki soli
    • 50g drożdży
    • 1 łyżeczka cukru
    • 3 łyżki roztopionego masła
    Masło czosnkowe:
    • 1 kost miękkiego masła
    • 4 ząbki czosnku
    • 1/2 pęczku zielonej pietruszki
    • sól

Bułeczki z masłem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułeczki:
    Drożdże z cukrem rozetrzeć w misce dodać wodę i roztopione masło. Wszystko dobrze wymieszać i dodać resztę składników.
    Gdyby ciasto było za rzadkie dodać jeszcze trochę mąki.
  • 2. Z ciasta uformować bułeczki i wyłożyć je na blaszkę zostawiając między nimi trochę odstępu. Zostawić do wyrośnięcia na ok 15 min. Piec w tem 200 stopni ok 12-15 min.
  • 3. Ciepłe bułki przekroić na pół i posmarować masłem czosnkowym .
  • 4. Masło czosnkowe:
    Masło rozetrzeć widelcem w misce dodać posiekaną pietruszkę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszać i schować na ok 1 godz do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy