Bułeczki z pateleczki

0 (0 ocen)

Pyszne, pulchne i bardzo sycące bułki. Idealne na śniadanie.

Składniki:

  • Składniki:
    -300g mąki żytniej typ 750,
    -250g mąki pszennej typ 500,
    -15g drożdży,
    -300ml mleka,
    -szczypta soli,
    -łyżeczka cukru,
    -łyżeczka oregano,
    -1 jajko,
    -3 łyżki kaszy manny.

Bułeczki z pateleczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy, kruszymy drożdże, dodajemy, cukier i pół szklanki mąki (tak, aby była konsystencja śmietany). Odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia na 30 minut.
    Mąkę przesiewamy, wybijamy jajko, dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie z ciasta formujemy bułki (mniej więcej wielkości bułki kajzerki). Ręce zwilżamy, tak aby bułki były delikatnie mokre i obtaczamy w kaszy. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Następnie wyrośnięte bułeczki smażymy na patelni rozgrzanej. Około 8 minut z jednej strony.
    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy