Bułeczki z pestkami dyni

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne mini bułeczki idealne na śniadanie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA 15 MAŁYCH BUŁECZEK:

    - 250 g mąki
    - 3/4 szklanki mleka
    - 1/2 kostki drożdży
    - 2 łyżki oleju rzepakowego
    - pół łyżeczki soli
    - szczypta cukru
    - szczypta oregano
    - pół szklanki pestek z dyni
    - żółtko

Bułeczki z pestkami dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZESIANĄ MĄKĘ MIESZAMY Z OLIWĄ, SOLĄ, OREGANO I CUKREM ORAZ POŁOWĄ SZKLANKI MLEKA. DRUGĄ POŁOWĘ MLEKA PODGRZEWAMY DELIKATNIE. DO CIEPŁEGO MLEKA DODAJEMY DROŻDŻE. DOKŁADNIE MIESZAMY I DODAJEMY DO RESZTY SKŁADNIKÓW NASZEGO CIASTA. WSZYSTKO DOKŁADNIE UGNIATAMY. JEŚLI CIASTO JEST ZBYT LEPKIE MOŻEMY DODAĆ JESZCZE MĄKI. DODAJEMY PESTKI Z DYNI (ZOSTAWIAMY TROCHĘ DO POSYPANIA NA WIERZCHU). UGNIATAMY JESZCZE RAZ. ODSTAWIAMY W CIEPŁE MIEJSCE NA OKOŁO 60 MINUT DO WYROŚNIĘCIA.
  • 2. Z CIASTA FORMUJEMY MAŁE BUŁECZKI. UKŁADAMY JE NA BLASZE WYŁOŻONEJ PAPIEREM DO PIECZENIA. KAŻDĄ BUŁECZKĘ NACINAMY NA WIERZCHU, SMARUJEMY ŻÓŁTKIEM, NASTĘPNIE POSYPUJEMY POKRUSZONYMI PESTKAMI DYNI.
  • 3. GOTOWE BUŁECZKI PIECZEMY W PIEKARNIKU NAGRZANYM DO 170 ST PRZEZ OKOŁO 20-25 MINUT.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy