Bułeczki z pestkami dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZESIANĄ MĄKĘ MIESZAMY Z OLIWĄ, SOLĄ, OREGANO I CUKREM ORAZ POŁOWĄ SZKLANKI MLEKA. DRUGĄ POŁOWĘ MLEKA PODGRZEWAMY DELIKATNIE. DO CIEPŁEGO MLEKA DODAJEMY DROŻDŻE. DOKŁADNIE MIESZAMY I DODAJEMY DO RESZTY SKŁADNIKÓW NASZEGO CIASTA. WSZYSTKO DOKŁADNIE UGNIATAMY. JEŚLI CIASTO JEST ZBYT LEPKIE MOŻEMY DODAĆ JESZCZE MĄKI. DODAJEMY PESTKI Z DYNI (ZOSTAWIAMY TROCHĘ DO POSYPANIA NA WIERZCHU). UGNIATAMY JESZCZE RAZ. ODSTAWIAMY W CIEPŁE MIEJSCE NA OKOŁO 60 MINUT DO WYROŚNIĘCIA.
2.Z CIASTA FORMUJEMY MAŁE BUŁECZKI. UKŁADAMY JE NA BLASZE WYŁOŻONEJ PAPIEREM DO PIECZENIA. KAŻDĄ BUŁECZKĘ NACINAMY NA WIERZCHU, SMARUJEMY ŻÓŁTKIEM, NASTĘPNIE POSYPUJEMY POKRUSZONYMI PESTKAMI DYNI.
3.GOTOWE BUŁECZKI PIECZEMY W PIEKARNIKU NAGRZANYM DO 170 ST PRZEZ OKOŁO 20-25 MINUT.
Komentarze