Bułeczki z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 2 min

Bardzo ciekawy przepis na bułeczki z pieczarkami idealne do czerwonego barszczu na święta

  • 2 min

Składniki:

  • 35 dag mąki pszennej typ 550
    15 dag maki razowej typ 2000
    230 ml ciepłej wody
    2,5 g świeżych drożdży
    1 jajko
    2 łyżki oliwy
    1 1/2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru
    Nadzienie
    40 dag pieczarek
    10 dag startego żółtego sera
    1 cebula
    2 łyżki masła
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    sól,czarny pieprz

Bułeczki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozkruszone drożdże rozpuścić w 100ml wody,dodać 2 łyżki mąki pszennej oraz cukier,lekko wymieszać.Rozczyn przykryć ściereczka kuchenną i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 min.
    Pozostała mąkę przesiać dodać resztę wody,sól,oliwę oraz rozczyn.Ciasto wyrabiać ok 15 min.Przykryć je ściereczką kuchenną i pozostawić w cieple do wyrośnięcia na 1 godz.
    Farsz:Pieczarki obrać,pokroić w plasterki.Cebulę obrać ,posiekać,zeszklić na maśle,dodać grzyby.Dusić ok 15 min.Doprawić solą i pieprzem,wymieszać z natka pietruszki,wystudzić. Połączyć z serem.
    Odrywać kawałki ciasta,formować podłużne placuszki,na środek kłaść porcję farszu i dokładnie zlepić.Układać na wyścielonej papierem do pieczenia blasze .Pozostawić w cieple 30 min,aby wyrosły.Następnie bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem.Piec ok 20 min w piekarniku nagrzanym do temp 200 stopni C.Wyjąć i lekko ostudzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy