Bułeczki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozkruszone drożdże rozpuścić w 100ml wody,dodać 2 łyżki mąki pszennej oraz cukier,lekko wymieszać.Rozczyn przykryć ściereczka kuchenną i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 min.
Pozostała mąkę przesiać dodać resztę wody,sól,oliwę oraz rozczyn.Ciasto wyrabiać ok 15 min.Przykryć je ściereczką kuchenną i pozostawić w cieple do wyrośnięcia na 1 godz.
Farsz:Pieczarki obrać,pokroić w plasterki.Cebulę obrać ,posiekać,zeszklić na maśle,dodać grzyby.Dusić ok 15 min.Doprawić solą i pieprzem,wymieszać z natka pietruszki,wystudzić. Połączyć z serem.
Odrywać kawałki ciasta,formować podłużne placuszki,na środek kłaść porcję farszu i dokładnie zlepić.Układać na wyścielonej papierem do pieczenia blasze .Pozostawić w cieple 30 min,aby wyrosły.Następnie bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem.Piec ok 20 min w piekarniku nagrzanym do temp 200 stopni C.Wyjąć i lekko ostudzić.
Komentarze