Bułeczki z powidłami

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Szybkie i proste bułeczki pieczone.

  • 50 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 2 ½ szk. mąki pszennej
    • 10 dag drożdży
    • 2 jajka+ białko
    • 1 szk. mleka
    • 10 dag masła
    • 2 łyżki cukru
    • Powidła
    • Cukier puder do posypki

Bułeczki z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drożdże 1. Drożdże przekładamy do miski.
  • mąka ckier 2. Dodajemy mąkę oraz cukier.
  • mleko 3. Wlewamy mleko i mieszamy.
  • rozczyn 4. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
  • mąka 5. Do większej miski wsypujemy mąkę.
  • jajka 6. Wbijamy 2 jajka.
  • masło 7. Masło rozpuszczamy, następnie studzimy i dodajemy do mąki.
  • rozczyn 8. Wlewamy rozczyn i wyrabiamy ciasto jak jest za rzadkie dodajemy mąkę.
  • kuleczki 9. Robimy kuleczki.
  • ciasto 10. Rozpłaszczamy.
  • powidła 11. Nakładamy powidła i zawijamy.
  • bułki 12. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • białko 13. Każdą kuleczkę smarujemy białkiem.
  • bułki 14. Pieczemy 30 minut w 180˚C.
    Gdy przestygną posypujemy cukrem pudrem.
  • bułki 15. Bułeczki gotowe.
    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy