Bułeczki z rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

smaczne drożdżowe bułki z rodzynkami i kardamonem

  • 2 godz.

Składniki:

  • 500 g mąki
    7 g drożdży suchych
    60 g cukru
    1 jajko
    szczypta soli
    szczypta kardamonu
    250 ml mleka
    120 g masła
    100 g rodzynek
    cukier puder do posypania

Bułeczki z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem, solą i kardamonem.
    Dodać ciepłe mleko (nie gorące), roztopione wystudzone masło i jajko.
    Wyrobić ciasto i wsypać rodzynki.
    Ponownie wyrobić.
    Zrobić z ciasta kulkę przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
    Ciasto ponownie zagnieść i uformować wałek.
    Pokroić na 12 jednakowych kawałków.
    Z każdego uformować bułeczkę.
    Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką
    i ponownie poczekać aż wyrosną.
    Bułki posmarować mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C
    około 20 minut.
    Studzić na kratce, a potem posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy