Bułeczki z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Nie ma nic lepszego od słodkiego rozpoczęcia dnia:)

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej
    90 g ciepłego mleka
    1/2 opakowania świeżych drożdży
    2 łyżki cukru
    Jajko
    60 g rozpuszczonego masła
    40 g suszonej żurawiny
    1/2 łyżeczki soli
    Żółtko
    Łyżka mleka

Bułeczki z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem. Wszystkie składniki ciasta, oprócz żurawiny, żółtka i łyżki mleka, łączymy i wyrabiamy ciasto, aż będzie odklejało się od rąk. Dodajemy żurawinę i chwilkę wyrabiamy. Ciasto odkładamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
  • 2. Dzielimy je na kilka kulek i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 45 min.
    Żółtko mieszamy z mlekiem i smarujemy bułeczki. Nacinamy je.
    Pieczemy 15 min w 210 st. C. Studzimy na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy