Bułeczki zawijane z makiem

0 (0 ocen)

  • 8 godz.

Kto z nas nie lubi ciepłych , chrupiących bułeczek?.Ja również. Przez przypadek i raczej z braku czasu, udało mi się samej odkryć przepis i sekret. Gorąco polecam.

  • 8 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI:(8-10 bułeczek ; czas przygotowania 15 minut ; czas oczekiwania ok.8 godzin ; czas pieczenia 20 minut)


    500 g mąki
    2 łyżki cukru
    7 g drożdży instant
    125 ml letniego mleka
    125 ml białego wina
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka maku
    1 roztrzepane jajko
    2 łyżki oleju





Bułeczki zawijane z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać drożdże, cukier,2 łyżki mąki. Wlać letnie mleko, wymieszać i pozostawić na 10 minut. Następnie dosypać resztę mąki, sól i wlać wino. Wyrabiać ciasto przez ok, 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Gotowe posmarować łyżką oleju i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia swojej objętości. Gdy urośnie jeszcze raz zagnieść, włożyć do miski, posmarować całe olejem aby nie wysychało i wstawić na noc do lodówki. Ciasto ponownie urośnie.
  • 2. Podzielić ciasto na 8-10 porcji. Każdą rozwałkować wałkiem wzdłuż i następnie zwinąć w długi paluch. Złożyć w połowie,skręcić i przełożyć koniec przez dziurkę. Patrz zdjęcie.
    Ułożyć na pergaminie, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem.
    Włożyć do zimnego piekarnika i nastawić temperaturę na 190'C. Bułeczki zaczną rosnąć i pięknie się zarumienią. Czas pieczenia ok. 25 minut.
    Smacznego ;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy