20 dag zakwasu żytniego
2, 5 dag drożdży (rozpuścić w ½ szklanki letniej wody + 1 łyżeczka cukru)
0,4 kg mąki pszennej
0,1 kg mąki żytniej razowej
0,1 kg mąki z cieciorki
½ szklanki otrąb pszennych
¼ szklanki pestek z dyni
¼ szklanki siemienia lnianego
¼ szklanki sezamu
1 i ½ łyżeczki soli
1 i ½ do 2 szklanek letniej wody
Suszone śliwki kalifornijskie
Bułeczki ze śliwką kalifornijską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać, dodać wszystkie pozostałe składniki (oprócz śliwek), wyrobić i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny. Formować bułeczki, do środka kłaść śliwkę. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze