bułeczki ziemniaczane po bolońsku

0 (0 ocen)

  • 50 min

Oryginalna potrawa jest tylko ze smażoną cebulką . Ja postanowiłam ją dopieścić.

  • 50 min

Składniki:

  • BUŁECZKI (ok.12szt.)
    0.5kg ugotwowanych ziemniaków
    15dagmasła
    40dag Mąki
    2łyżeczki proszku do pieczenia
    1jajko
    Szczypta soli
    FARSZ;
    3Cebule
    Przecier pomidorowy lub gotowy fix boloński
    30dag mięsa mielonego
    2łyżki oleju
    Oregano,papryka ostra,szczypta cukru,sól
    1mała papryka czerwona

Bułeczki ziemniaczane po bolońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO :
    Ugotowane ziemniaki zmielic. Połączyć z masłem, solą , mąką, jajkiem i proszkiem do pieczenia
  • 2. FARSZ:
    cebule i papryke pokroić w drobną kostke,zeszklić na oleju . Dodac mięso gdy będzie miękkie dodać resztę składników. Ostudzić
  • 3. Odrywamy po kawałku ciasta robimy placuszka , napełniamy wystudzonym farszem i formujemy średniej wielkości bułeczki . Z wierzchu smarujemy rozkłóconym jajkiem.
  • 4. Pieczemy ok. 20min w temperaturze 200stopni.

Porady

Jeżeli nie posiadasz papieru do pieczenia , koniecznie wysmaruj forme masłem lub odrobiną oleju . Ja osobiście bułeczki podaje z kotletem schabowym w cieście .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy