Bułeczki ziołowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Ziołowe bułeczki idealnie smakują zarówno z slodkimi dodatkami jak i tymi bardziej wytrawnymi.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • 24 g świeżych drożdży
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżeczka oregano
    szczypta zmielonych ziaren kolendry
    2 łyżki oleju roslinnego
    1 duże jajko
    1 szklanka mleka
    350g mąki pszennej
    250g maki żytniej
    do posmarowania - 1 jajko roztrzepane

Bułeczki ziołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw należy zrobić rozczyn (z drożdży, cukru, małą ilością mąki i odrobiną letniego mleka, odebranymi z przepisu). Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (można mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Uformować kulę, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 70 minut.
    Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 12 równych części i uformować z nich kule. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odległościach od siebie . Przykryć lniana lub bawełniana ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 30 minut.
    Bułeczki przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżka mleka.
    Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 - 30 minut do rumianego koloru.

Porady

Można tez po posmarowaniu jajkiem posypać makiem, sezamem lub czarnuszką. Polecam spróbować choć jedna na ciepło z rozpływającym się masełkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy