Bułgarski cukiniowy placek

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tani, pyszny placek idelany na obid, piknik, letnią przekaske, a z dodatkiem sosu czosnkowego wyśmienity.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - cukinia: 4 sztuki
    - feta: 250 gramów
    - Jajko: 3 sztuki
    - kasza manna: 5 łyżek
    - czosnek: 2 ząbki
    - zioła: szczypiorek, koperek, natka: 0.5 szklanki

Bułgarski cukiniowy placek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię umyć i zetrzeć na tarce, starannie odcisnąć z wody. Wymieszać z resztą składników. Włożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, tak żeby warstwa nie byla grubsza niz 3 cm.
  • Bułgarski cukiniowy placek 2. Piekarnik nagrzać do 180st i włożyć zapiekankę na okolo 40 minut. co chwili aż sie zarumieni wierzch. Podawac na ciepło lub zimno najlepiej z sosami. U mnie sos jogurtowo-czosnkowy jako doskonałe uzupełnienie placek z połaczenia jogurtu naturalnego, ząbka czosnku, soli i pieprzu oraz koperku posiekanego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy