Bułki do hamburgerów

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób

Dobry hamburger to nie tylko dobre mięso. To także pyszna, świeża bułka, nie psujmy więc go chemicznymi bułami z marketu z trzymiesięcznym terminem ważności. Te bułki do hamburgerów zrobimy szybko, dodatkowo są nieskomplikowane i tanie!

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 500 g mąki
    150 ml mleka
    150 ml wody
    35 g miękkiego masła
    7 g suchych drożdży
    2 płaskie łyżeczki soli
    sezam do posypania
    1 jajko

Bułki do hamburgerów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto. Jeśli jest klejące, podsypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na około 30 minut.
  • 2. Ciasto dzielimy na 6 równych części (można posłużyć się wagą kuchenną). Formujemy kule, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczając. Smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy sezamem. Przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut.
  • 3. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy