Bułki " Dupki"

0 (0 ocen)

Swoją nazwę zawdzięczają swemu wyglądowi

Składniki:

  • 12 g świeżych drożdzy
    2 płaskie łyżeczki cukru
    ok.200-240 ml. ciepłego mleka
    500 g mąki pszennej+ mąka do podsypania
    1 plaska łyzeczka soli
    1 jajo
    20 g miękkiego masła

Bułki " dupki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn :drożdze,2 łyżki mąki,cukieri 50 ml letniego mleka.Dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę .
    W misce mieszamy mąkę z solą,dodajemy jajo i masło,wlewamy rozczyn.Powoli wlewamy resztę mleka wyrabiamy ciasto,aż będzie gładkie i sprężyste
    Przykrywamy miskę ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę
    Z wyrośniętego ciasta formujemy 12 kulek. Obtaczamy w mące i układamy na blaszce .Odstawiamy na następne 40 min. do ponownego wyrośnięcia
    Tępą stroną noża robimy w bułkach przedzialek.Pieczemy w temp.200 stopni ok 15-20 min.,az do zrumienienia.Studzimy na kratce.

Komentarze

Podobne przepisy