Bułki grahamki

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Alternatywa pszennych bułek wypiekanych z mąki pszenno-razowej lub pszenno-żytniej. Została wymyślona przez amerykańskiego propagatora zdrowego żywienia Sylwestra Grahama. Bułka grahamka zawiera dużo błonnika, pomaga oczyścić jelita ze zbędnych substancji. Jest bardziej sycąca niż zwykła bułka.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • na 6-8 bułek
    Składniki:
    350 g mąki pszennej razowej lub pszenno- żytniej
    50 g świeżych drożdży lub opakowanie suchych drożdży 8 g
    20 g otrąb pszennych
    350 ml ciepłej wody
    1 łyżka soli
    szczypta cukru
    1 łyżka masła

Bułki grahamki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać suche składniki , dodawać wodę i wyrabiać ciasto. Jeżeli robimy ze świeżych drożdży rozpuszczamy je w ciepłej wodzie. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić na ok 30 min aż podwoi objętość. Następnie ponownie wygnieść ciasto przez ok 2-3 minuty podzielić na równe części i uformować bułki. Następnie ułożyć na blaszce posypanej mąką i pozostawić na kolejne 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 200 °C i pieczemy przez 20-25 minut. Upieczone bułki smarujemy masłem, będą błyszczały

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy