Bułki kwiatuszki z makiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Są o wiele razy smaczniejsze od bułek kupowanych w sklepie. Ze świeżym masłem smakują wybornie.

  • 60 min

Składniki:

  • 20g świeżych drożdży,
    1 łyżeczka cukru,
    300 ml ciepłego mleka,
    500g mąki krupczatki,
    1 płaska łyżeczka soli,
    80g masła,
    jajko do posmarowania,
    2 łyżki maku do posypania.

Bułki kwiatuszki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokruszone drożdże, cukier, 3 łyżki mleka oraz 1/2 łyżki mąki razem mieszamy i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Pozostałą mąkę przesiewamy. Dodajemy rozczyn, resztę mleka, sól oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Zagniatamy ciasto.
  • 3. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Siedem kuleczek lekko dociskając łączymy ze sobą tworząc kwiatuszka. Przygotowane kwiatuszki układamy na blaszce. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
  • 4. Wyrośnięte kwiatuszki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190 stopni.

Porady

pieczywo, bułki, śniadanie

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy