Bułki maślane

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Bułki idealnie się nadają do jedzenia na sucho jak i z dodatkiem wędliny, sera czy dżemu.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    30 dag drożdży
    3/4 szklanki letniego mleka
    3 łyżki cukru (można więcej jak ktoś woli słodsze)
    pół łyżeczki soli
    jajko
    70 g rozpuszczonego masła

Bułki maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z cukrem wlać pół szklanki mleka, wymieszać, wsypać mąkę,wymieszać i przykryć sćierką na kilkanaście minut aby wyrosło.
    Do miski wsypujemy mąkę, sól, wbijamy jajko, wlewamy olej oraz mleko, zagniatamy na miękkie ciasto i przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 h.
  • 2. Po tym czasie ciasto dzielimy na ok 8 kawałków które formujemy w kulki, układamy na blasze i odstawiamy na ok 40 min do wyrośnięcia.
    Gdy bułki urosną, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok 25 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy