Bułki na maślance

0 (0 ocen)

  • 60 min

Chrupiąca skórka i mięciutkie w środku.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    2/3 szkl. maślanki
    4 łyżki ciepłej wody
    20 gram drożdży
    1 łyżeczka cukru
    3 łyżki mąki
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka roztopionego masła
    1 jajko do posmarowania
    2 łyżki pestek dyni

Bułki na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, cukrem i mąką. Odstawić do wyrośnięcia. Do mąki dodać masło, sól, maślankę i wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto, odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • 2. Następnie z masy wyrabiać okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce i pozostawić na jeszcze ok. pół godziny do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać pestkami z dyni. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni piekarniku ok. 25 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy