Bułki serowe

0 (0 ocen)

bułki z mozzarellą

Składniki:


  • 300 g mąki pszennej
    200 g mąki kukurydzianej
    1 jajko
    1 szk mleka
    1/2 szk wody
    35 g drożdży
    250 g twardej mozzarelli ( startej )
    2 łyżeczki soli
    1 łyżka cukru
    5 łyżek oleju

Bułki serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obie mąki wsypać do miski, na środku zrobić dołek.
    Wkruszyć drożdże, zasypać cukrem, wlać cztery łyżki mleka, oprószyć mąką.
    Odstawić na 10 minut.
  • 2. Po tym czasie dodać resztę mleka, wodę, jajko, sól, olej i ser i wyrobić ciasto.
    Miskę z ciastem nakryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Po podwojeniu swojej objętości wyjąć ciasto z miski, jeszcze raz wyrobić.
  • 3. Odrywać kawałki ciasta, formować bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Każdą bułkę naciąć nożem przez środek i zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut.
    Bułki piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy