Bułki śniadaniowe

0 (0 ocen)

  • 12 godz.

Bułki śniadaniowe

  • 12 godz.

Składniki:

  • (na ok.10 sztuk)
    3 szklanki mąki pszennej typ 650
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka cukru
    3/4 łyżeczki soli
    40 g drożdży
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki oleju
    jajko + mleko do posmarowania
    sezam i mak do posypania

Bułki śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wieczorem do miski wsypujemy mąki dodajemy cukier i sól. Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku, wlewamy do miski ze składnikami suchymi, dodajemy olej. Wyrabiamy ciasto.
    Ciasto przekładamy do natłuszczonej miski i odstawiamy do lodówki na noc przykryte ściereczką.

    Rano ciasto dzielimy na 10 kawałków, formujemy bułeczki, które układamy na blaszce.
    Bułki smarujemy jajkiem rozrobionym z odrobina mleka i posypujemy sezamem albo makiem.
    Odstawiamy w ciepłe miejsce na przynajmniej godzinę aby urosły.
    Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 20-25 minut

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy