Bułki z ostrą wkładką

0 (0 ocen)

Z trzech składników możemy zrobić pyszny wkład do bułek.Moje mięso było baaardzo ostre ale przepyszne :) Tak przygotowane mięso możemy również podać z ryżem i ulubioną surówką.

Składniki:

  • 3 plastry karkówki (ok. 300g)
    8 średnich kapeluszy boczniaków
    2 większe cebule czosnkowe
    1/2 łyżeczki płatków chili
    sałata masłowa (kilka listków)
    sos ulubiony np. czosnkowy
    4 średnie bułki pszenne lub inne ulubione
    olej do smażenia
    Przyprawy wg.uznania (ja ostrości nie żałowałam )
    sos sojowy ciemny,sól,pieprz cayenne,papryka ostra w proszku

Bułki z ostrą wkładką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte i osuszne mięso oraz grzyby kroimy w paski,cebulę w piórka.
    Na rozgrzany olej wrzucamy mięso,cebulę i grzyby.
    Całość doprawiamy płatkami chili,sosem sojowym,solą,pieprzem cayenne i papryką ostrą.
    Przesmażamy,mieszając około 5 minut.
    Następnie wlewamy pół szklanki przegotowanej wody i dusimy pod przykryciem na mniejszym ogniu do miękkości mięsa.
    Gdy mięso jest miękkie,odkrywamy pokrywę i smażymy jeszcze do całkowitego odparowania płynu i gotowe.

    Na przekrojone bułki wykładamy sałatę,na nią łyżkę sosu (ulubionego) ja dałam czosnkowy,i mięso.Przykrywamy drugą połową i zajadamy od razu po przygotowaniu.
    Smacznego...

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy