Bułki z owsianką

0 (0 ocen)

Bardzo smaczne, mięciutkie bułeczki z serii "nic się nie marnuje". Wykorzystałam do nich owsiankę na mleku pozostałą ze śniadania

Składniki:


  • 20 g drożdży
    100 g wody
    1 łyżeczka cukru
    200 g owsianki
    35 g masła
    300 g mąki pszennej typ 650
    100 g mąki pszennej typ 2000
    1 płaska łyżeczka soli

Bułki z owsianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do ciepłej wody wkruszyć drożdże i wsypać cukier, wymieszać.

    Dodać ostudzoną owsiankę i miękkie masło.

    Następnie wsypać obie mąki i sól, zagnieść jednolite ciasto (jeśli owsianka nie była zbyt gęsta, może trzeba będzie dosypać łyżkę lub dwie mąki), odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

    Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść. podzielić na 10 kawałków i z każdego uformować bułeczkę.

    Bułki ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do napuszenia. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 20-22 minut. Wystudzić na kratce

Komentarze

Podobne przepisy