Buraczana z wiórkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zamiłowanie do pracy w kuchni mam po mamie.

Składniki:

  • 60 dag buraków ćwikłowych
    3 czubate łyżki wiórków kokosowych
    3 łyżki majonezu
    1/2 łyżeczki soli
    kilka gałązek koperku do dekoracji

Buraczana z wiórkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki starannie myjemy, zalewamy wodą i gotujemy, aż będą miękkie (ok. godziny). Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i jeszcze ciepłe obieramy, odkrawając końcówki. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • 2. Buraki kroimy w grube plastry, a następnie w słupki. Wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy z majonezem. Doprawiamy do smaku solą. Odstawiamy w chłodne miejsce, aby składniki się przegryzły. Dekorujemy gałązkami koperku.



    Aby sprawdzić, czy buraki są już ugotowane, należy przeciągnąć palcem po skórce. Skórka powinna łatwo odchodzić.

Notka redakcyjna

PP_02-2012

Komentarze

Podobne przepisy