Lekka, pożywna słodko-kwaśna zupa z młodych buraków w sam raz na teraz kiedy jest sezon.
45 min
Dla 6 osób
Składniki:
2 małe buraki,
4 ziemniaki,
1 marchewka,
Ok litr wywaru (u mnie wołowy),
2łyżki śmietany,
Sól i pieprz do smaku
Zielone pietruszka- wedle uznania
2 liście laurowe,
6 ziaren ziela angielskiego
Buraczana zabielana śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kości zalewamy wodą do przykrycia, stawiamy na wolnym ogniu wrac z liścien laurowym i zielem algielskim. W międzyczasie kroimy buraki w kostke, marchewke.i ziemniaki, dorzucamy do wywaru...gotujemy do miękkości warzyw, wyjmujemy kości i w razie potrzeby uzupelniamy wywarem, na sam.koniec doprawiamy do smaku oraz zabielamy śmietana.
Komentarze