Buraczana zabielana śmietaną

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Lekka, pożywna słodko-kwaśna zupa z młodych buraków w sam raz na teraz kiedy jest sezon.

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 2 małe buraki,
    4 ziemniaki,
    1 marchewka,
    Ok litr wywaru (u mnie wołowy),
    2łyżki śmietany,
    Sól i pieprz do smaku
    Zielone pietruszka- wedle uznania
    2 liście laurowe,
    6 ziaren ziela angielskiego

Buraczana zabielana śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kości zalewamy wodą do przykrycia, stawiamy na wolnym ogniu wrac z liścien laurowym i zielem algielskim. W międzyczasie kroimy buraki w kostke, marchewke.i ziemniaki, dorzucamy do wywaru...gotujemy do miękkości warzyw, wyjmujemy kości i w razie potrzeby uzupelniamy wywarem, na sam.koniec doprawiamy do smaku oraz zabielamy śmietana.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy