BURACZANE KOPYTKA Z ODZYSKU

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kolejny przepis z nowej kategorii: Kuchenny recykling. Bardzo proste kopytka. Zostało mi z poprzedniego dnia 4 łyżki ugotowanych ziemniaków. Szkoda mi było wyrzucać, bo ogólnie nie lubię wyrzucać jedzenia. Jeden burak też się znalazł. Ale równie dobrze może być garść szpinaku, jedna marchew.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 łyżki gotowanych ziemniaków
    1 burak, ugotowany, przetarty lub zmiksowany na puree
    1 jajko
    około 1- 1,5 szklanki mąki
    Cebulka do polania kopytek:
    1 cebula, poszatkowana
    1 łyżka oleju kokosowego/ słonecznikowego
    sól, pieprz

Buraczane kopytka z odzysku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, lub dokładnie rozgniatamy widelcem, dodajemy puree buraczane, jajko i mąkę. Zagniatamy. Nie powinno się kleić do rąk. W razie potrzeby dodaj mąki. Formujemy wałek, spłaszczamy i kroimy kopytka.
    Zagotowujemy wodę w większym garnku i solimy ją.
    Kopytka gotujemy do wypłynięcia. I polewamy rumianą cebulką.
    Cebulkę rumienimy na oleju. Doprawiamy solą, pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy