Buraczane szarpańce

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kotlety szarpane (drobiowe) postanowiłam wzbogacić o buraka. Choć zdjęcia tego nie ukazują, to efekt jest naprawdę smaczny.

  • 30 min

Składniki:

  • Na ok 10-12 sztuk

    1 duża pierś z kurczaka
    1 duży burak ćwikłowy
    5 pieczarek
    5 dkg startego sera żółtego
    1/2 czerwonej papryki
    1 jajko
    2 łyżka mąki
    po 1 płaskiej łyżeczce przypraw: pieprzu, jarzynki, bazylii i ziół prowansalskich
    opcjonalnie szczypta soli do smaku

    olej do smażenia

Buraczane szarpańce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierś kroimy w kostkę, pieczarki i buraka szatkujemy 1. Fileta kroimy w kosteczkę. Obranego buraka oraz pieczarki ścieramy na tarce o grubszych oczkach. (Użyłam szatkownicy w robocie kuchennym). Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę.
  • Dodajemy jajko, mąkę i przyprawy 2. Do całości dodajemy jajko, mąkę, ser żółty oraz przyprawy. Mieszamy.
  • Kotlety smażymy z obu stron 3. Z przygotowanej masy nabieramy łyżką porcję i nakładamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na małym ogniu z obu stron, odsączamy i podajemy z frytkami lub ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy