Kotlety szarpane (drobiowe) postanowiłam wzbogacić o buraka. Choć zdjęcia tego nie ukazują, to efekt jest naprawdę smaczny.
30 min
Składniki:
Na ok 10-12 sztuk
1 duża pierś z kurczaka
1 duży burak ćwikłowy
5 pieczarek
5 dkg startego sera żółtego
1/2 czerwonej papryki
1 jajko
2 łyżka mąki
po 1 płaskiej łyżeczce przypraw: pieprzu, jarzynki, bazylii i ziół prowansalskich
opcjonalnie szczypta soli do smaku
Buraczane szarpańce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta kroimy w kosteczkę. Obranego buraka oraz pieczarki ścieramy na tarce o grubszych oczkach. (Użyłam szatkownicy w robocie kuchennym). Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę.
2.Do całości dodajemy jajko, mąkę, ser żółty oraz przyprawy. Mieszamy.
3.Z przygotowanej masy nabieramy łyżką porcję i nakładamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na małym ogniu z obu stron, odsączamy i podajemy z frytkami lub ryżem.
Komentarze