Buraczany ,,tatar" z dodatkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 50 min

Surowe buraczki, indyk, orzechy i pomarańcza to zestaw z którego można zrobić lekką i zdrową przystawkę. Przepis wymyślony na potrzeby konkursu ale będę do niego wracać, bo połączenie buraka i pomarańczy bardzo mi smakowało.

  • 50 min

Składniki:

  • składniki podstawowe:
    3 małe surowe buraki
    30 dag fileta z indyka
    5 orzechów włoskich

    składnik dodatkowy:
    1 pomarańcza (najlepiej słodka)

    składniki robocze:
    olej do podsmażenia
    sól
    pieprz
    1/3 łyżeczki cukru

Buraczany ,,tatar" z dodatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki (najlepiej małe) obieramy i ściaramy na tarce o małych oczkach. Pomarańczę oczyszczamy z białych błonek i kroimy w kostkę. Buraczki mieszamy z pomarańczą, dodajemy cukier, szczyptę soli i pieprzu. Odstawiamy do lodówki na min. 30 minut alby składniki się ,,przegryzły".
  • 2. Fileta myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy na małej ilości oleju. Studzimy.
  • 3. Orzechy drobno kroimy i prażymy na suchej patelni ok. 2 minuty.
  • 4. Przed samym podaniem wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Na potrzeby zdjęcia zrobiłam warstwowo.

Porady

Surówkę z buraka i pomarańczy polecam do wszelkich mięs i sosów. O tej porze roku buraki są najlepsze bo nie ,,przeszły" jeszcze piwnicą.

Notka redakcyjna

KH_04-2013

Komentarze

Podobne przepisy