Buraczki do mięsa

1.33 (3 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Buraczki jako dodatek do mięsa na świątecznym stole, doskonale uzupełnia tradycyjne dania. Koniecznie musisz wypróbować,

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 600 g wody
    • 500 g buraków
    • 15 g masła
    • 10 g soku z cytryny
    • 15 g cukru
    • ¼ łyżeczki soli
    • 50 g śmietany kwaśnej 18%
    • 1 łyżka mąki pszennej

Buraczki do mięsa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • buraczki 1. 1. Buraki obieram, myję, kroję na mniejsze kawałki, przekładam do garnka, zalewam wodą i gotuję około 40 minut.
    2. Buraki po ugotowaniu odlewam z wody, przekładam do naczynia od blendera i blenduję. Następnie ponownie przekładam do garnka, dodaję masło, sok z cytryny, cukier, sól, gotuję około 5 minut.
    3. Śmietanę rozrabiam z mąką, zagęszczam buraczki, dwie minutki gotuję.
    4. Buraczki gotowe.
    5. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy