Buraczki do słoika

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis przesłała Agnieszka Łodziana

  • Łatwy

Składniki:

  • - buraki: 6 kilogramów
    - cebula (duża): 6 sztuk
    - sól: 2 łyżki
    - cukier: 50 dekagramów
    - butelka octu: 0.5 sztuki
    - ostra papryka (5 sztuk): 10 dekagramów

Buraczki do słoika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki gotujemy, odcedzamy i odstawiamy, by ostygły. Następnie obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • 2. Paprykę oczyszczamy z nasionek, miąższ mielimy, cebule również. Łączymy paprykę z cebulą.
  • 3. Zagotowujemy ocet z cukrem i solą i wrzątkiem zalewamy cebulę. Mieszamy z burakami i nakładamy do słoiczków. Pasteryzujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy