Buraczki na ciepło

0 (0 ocen)

Tym razem do obiadu przygotowałam buraczki na ciepło. Robi się je prosto, a są bardzo smacznym dodatkiem do drugiego dania.

Składniki:

  • 4 - 5 buraki
    sól
    pieprz
    sok z cytryny
    łyżeczka mąki
    pół szklanki mleka
    łyżeczka masła
    pół łyżeczki cukru

Buraczki na ciepło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki umyć i gotować w mundurkach do miękkości.
    Przestudzone buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć na patelnię
    Buraki na patelni posolić i delikatnie oprószyć pieprzem. Zamieszać, a następnie zalać mlekiem. Posypać łyżeczką mąki i wymieszać
    Dusić do prawie całkowitego odparowania płynu mieszając od czasu do czasu. Doprawić sokiem z cytryny i cukrem
    Na koniec dodać łyżeczkę masła i poczekać, aż się rozpuści. Wymieszać i można podawać

Komentarze

Podobne przepisy