Buraczki nadziewane sałatką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

...

  • 2 godz.

Składniki:


  • 6 buraków
    2 małe ziemniaki
    1 czerwona cebula
    1 kwaśne jabłko
    1/2 pora (biała część)
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka octu winnego
    4 łyżki kwaśnej śmietany
    2 łyżki majonezu sałatkowego
    Trochę soku z cytryny do skropienia jabłek
    Sól ,pieprz
    Szczypta cukru

Buraczki nadziewane sałatką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki wyszorować , ugotować do miękkości we wrzątku , ew. zawiń w folię i upiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. / polecam /.
    Miękkie buraki wyjmij , przestudź , a następnie obierz z łupinek . Kiedy zupełnie wystygną , przekrój je wzdłuż na pół. Wydrąż środki , pozostawiając grubą warstwę miąższu przy brzegach.
    Ziemniaki obierz , gotuj ok. 20 min. w posolonej wodzie . Odcedź , odłóż do wystudzenia .
    Cebulę obierz , posiekaj. Wydrążone środki buraków pokrój. Jabłko umyj , rozetnij , usuń gniazdo nasienne , a miąższ wraz ze skórką potnij w drobną kostkę . Skrop sokiem z cytryny.
    Wszystkie rozdrobnione składniki wymieszaj . Przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę , octem winnym.
    Polej śmietaną i majonezem , przemieszaj .Tak przygotowaną sałatkę nałóż do wydrążonych buraczków. Udekoruj ( np. koperkiem oraz plastrami limonkę i cytryny ).
    Podawaj z bagietką.

Komentarze

Podobne przepisy