Buraczki z morelami z sosem winegret

0 (0 ocen)

  • 20 min

Surówka z buraczków trochę inaczej, dodatek moreli nie zakłóca smaku buraków, a wręcz dodaje lekkiej owocowej pikanterii.

  • 20 min

Składniki:

  • 4 średnie ugotowane wcześnie i obrane buraki
    6 świeżych moreli
    1 średnia cebula
    garść posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki łuskanych pestek dyni
    na sos winegret:
    2 łyżki oliwy + 1 łyżka zimnej wody
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka musztardy
    płaska łyżeczka cukru
    szczypta soli i pieprzu

Buraczki z morelami z sosem winegret - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-2348h7c 1. Buraczki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, morele sparzyć, pozbawić pestek i pokroić w paski, cebulę pokroić w półtalarki, dodać natkę i wszystko delikatnie wymieszać.
  • image-0is1im7 2. Sporządzić sos winegret roztrzepując w miseczce wszystkie składniki.
    Na suchej patelni uprażyć pestki dyni, posypać nimi surówkę.
    Polać sosem i zajadać z apetytem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy