Robi je tak moja Mama, robiła tak Babcia. Często przygotowuję dużą ilość, rozkładam na ciepło do słoików i przechowuję w lodówce nawet do 2 tygodni. Wspaniały dodatek do kotletów mielonych czy jakiegokolwiek mięsa w sosie.
1 godz. 20 min
Składniki:
Składniki :
1 kg buraków
2 spore cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki masła
2 łyżki oleju do smażenia
2 łyżki mąki
1/4 szklanki wody z kiszonych ogórków (chodzi o zakwaszenie, może być cytryna, ale to już zupełnie inny smak :))
sól, pieprz do smaku
Buraczki zasmażane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Buraki w całości (bez obierania) gotuję do miękkości, po wystudzeniu (teraz obieram) ścieram na tarce o średnich oczkach. Równie smaczne będą starte na najmniejszych oczkach, gdy tak robię śmieję się, że podaję budyń buraczkowy:) Starte buraczki przekładam do garnka, dodaję masło,wodę z ogórków, doprawiam solą i pieprzem, podgrzewam na wolnym ogniu. W międzyczasie kroję drobniutko cebule (można je zetrzeć) i smażę pod przykryciem do zeszklenia, po czym dodaję mąkę i robię bardzo jasną zasmażkę. Cebulę przekładam do buraczków, dodaję czosnek (przeciśnięty przez praskę lub drobniutko posiekany), dokładnie mieszam. Podgrzewam jeszcze kilka minut. Podaję do mięs.
Komentarze