Buraczki zasmażane

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Robi je tak moja Mama, robiła tak Babcia. Często przygotowuję dużą ilość, rozkładam na ciepło do słoików i przechowuję w lodówce nawet do 2 tygodni. Wspaniały dodatek do kotletów mielonych czy jakiegokolwiek mięsa w sosie.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki :
    1 kg buraków
    2 spore cebule
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki masła
    2 łyżki oleju do smażenia
    2 łyżki mąki
    1/4 szklanki wody z kiszonych ogórków (chodzi o zakwaszenie, może być cytryna, ale to już zupełnie inny smak :))
    sól, pieprz do smaku

Buraczki zasmażane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Buraki w całości (bez obierania) gotuję do miękkości, po wystudzeniu (teraz obieram) ścieram na tarce o średnich oczkach. Równie smaczne będą starte na najmniejszych oczkach, gdy tak robię śmieję się, że podaję budyń buraczkowy:) Starte buraczki przekładam do garnka, dodaję masło,wodę z ogórków, doprawiam solą i pieprzem, podgrzewam na wolnym ogniu. W międzyczasie kroję drobniutko cebule (można je zetrzeć) i smażę pod przykryciem do zeszklenia, po czym dodaję mąkę i robię bardzo jasną zasmażkę. Cebulę przekładam do buraczków, dodaję czosnek (przeciśnięty przez praskę lub drobniutko posiekany), dokładnie mieszam. Podgrzewam jeszcze kilka minut. Podaję do mięs.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy