Buraczki zasmażane

0 (0 ocen)

Dodatek do obiadu

Składniki:

  • 1 kg buraków czerwonych
    2 średnie cebule
    sól
    cukier
    pieprz
    sok z 1 cytryny
    2-3 łyżki oleju
    2-3 płaskie łyżki mąki

Buraczki zasmażane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki szoruję pod bieżącą wodą, wkładam do garnka, zalewam wodą by były przykryte i wstawiam na gazie. Gotuję, aż będą miękkie. Zdejmuję, odlewam wodę i studzę. Zimne obieram ze skóry i ścieram na tarce o drobnych oczkach lub malakserem ścieram na tarczy do ziemniaków. Buraczki zagotowuję, doprawiam do smaku solą, cukrem i pieprzem. Cebulę obieram i drobno szatkuję. Podsmażam na rumiano na łyżce oleju i dodaję do buraczków. Olej rozgrzewam na patelni, dodaję mąkę i zasmażam przez kilka minut, by mąka nabrała złotego koloru. Zasmażkę dodaję do gotujących się buraczków i gotuję przez chwilę. Podaję z ziemniakami z wody i kotletem z mięsa mielonego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy