Buraczkowe Caprese

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Moja wersja Caprese - na wzór włoskiej sałatki, przyrządzona z pokrojonych gotowanych buraczków skropionych octem balsamicznym przełożonych na przemian mozzarellą, posypana prażonym słonecznikiem i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 2 duże buraki
    250g mozzarelli
    3 łyżki łuskanego słonecznika
    ocet balsamiczny
    świeżo zmielony kolorowy pieprz
    sól
    liście sałaty

Buraczkowe caprese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki ugotować w lekko osolonej wodzie, ostudzić, pokroić w plastry
    i skropić octem balsamicznym.
  • image-11cw010 2. Słonecznik uprażyć na suchej, rozgrzanej patelni a mozzarellę pokroić
    w plastry.
  • 3. Na talerzu ułożyć liście sałaty. Następnie ułożyć naprzemiennie plastry buraka i mozzarelli. Oprószyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, solą i posypać prażonym słonecznikiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy