Buraczkowe placuszki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Polane śmietaną i posypane czekoladą są rajem dla łakomczuchów.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    - 1 szklanka mleka,
    - 1 szklanka mąki razowej,
    - 1 szklanka mąki tortowej,
    - 30 g drożdży,
    - 1 szklanka puree z buraczków (około 2 buraczki)
    - ¼ łyżeczki soli,
    - 1 jajko,
    - Olej do smażenia

    - Czekolada do posypania,
    - 0,5 szklanki kwaśnej śmietany,
    - 2 łyżki cukru,
    - 1 łyżka mleka

Buraczkowe placuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Buraczkowe placuszki 1. Buraczki gotujemy i miksujemy na puree. Mąki mieszamy razem w misce. Dokładamy do niej letnie mleko, drożdże, sól i jajko. Dokładnie mieszamy całość. Odstawiamy na około 0,5 godz. do wyrośnięcia. Po tym czasie dokładamy puree buraczane i mieszamy całość.
  • Buraczkowe placuszki 2. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu smażymy nasze racuszki z obu stron.
  • Buraczkowe placuszki 3. Śmietanę ubijamy z cukrem i łyżką mleka. Przekładamy do worka cukierniczego i dekorujemy placuszki. Czekoladę kroimy w kostkę. Posypujemy całość.

Porady

Placuszki można podawać z jogurtem, syropem klonowym, miodem. To doskonały pomysł na danie drugie obiadowe, śniadanie lub kolację.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy