Buraki marynowane

0 (0 ocen)

  • 60 min

doskonały dodatek do drugiego dania na obiad a także można z nich zrobić smaczny czerwony barszcz, na co dzień lub jako danie wigilijne:)

  • 60 min

Składniki:

  • buraki czerwone, 1 kg
    czosnek, 2-3 ząbki
    oliwa 100 ml
    woda : ocet winny lub balsamiczny w
    proporcjach (1:4)
    sól,pieprz,cukier po 1/2 łyżeczki
    gorczyca biała 1 łyżeczka
    liść laurowy 1 listek na słoik
    ziele angielskie po 4-5 ziaren na słoik

Buraki marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1rtwu2y 1. buraki obrać ze skóry, pokroić w plastry i ugotować al dente i włożyć do słoików
  • 2. zrobić zalewę : woda, ocet w stosunku 1:4, rozgnieść czosnek, dodać sól,pieprz, cukier i białą gorczycę, zalać zalewą ułożone w słoikach plastry buraków, na wierzch do każdego słoika wlać oliwę, zamknąć słoiki nakrętkami

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.34 (362 ocen)

Opublikowany w Magazynie
pieczarki marynowane