doskonały dodatek do drugiego dania na obiad a także można z nich zrobić smaczny czerwony barszcz, na co dzień lub jako danie wigilijne:)
60 min
Składniki:
buraki czerwone, 1 kg
czosnek, 2-3 ząbki
oliwa 100 ml
woda : ocet winny lub balsamiczny w
proporcjach (1:4)
sól,pieprz,cukier po 1/2 łyżeczki
gorczyca biała 1 łyżeczka
liść laurowy 1 listek na słoik
ziele angielskie po 4-5 ziaren na słoik
Buraki marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.buraki obrać ze skóry, pokroić w plastry i ugotować al dente i włożyć do słoików
2.zrobić zalewę : woda, ocet w stosunku 1:4, rozgnieść czosnek, dodać sól,pieprz, cukier i białą gorczycę, zalać zalewą ułożone w słoikach plastry buraków, na wierzch do każdego słoika wlać oliwę, zamknąć słoiki nakrętkami
Komentarze