Burakowe kluski śląskie

0 (0 ocen)

Zwykłe kluski śląskie wcale nie muszą być zwykłe.

Składniki:

  • - Ziemniaki 50 dag
    - Buraki 4 szt. (średnie)
    - Jajko 1 szt.
    - Mąka ziemniaczana 1 szklanka
    - Mąka pszenna 1/4 szklanki
    - Sól

Burakowe kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i wrzucamy do garnka z osoloną wodą. Wstawiamy garnek na średni ogień i gotujemy ziemniaki do miękkości. Miękkie ziemniaki odcedzamy i robimy z nich puree za pomocą tłuczka do ziemniaków lub praski. Odstawiamy je do ostygnięcia.
  • 2. Z burakami postępujemy tak samo jak z ziemniakami w punkcie 1.
  • 3. Do dużej miski wrzucamy puree z ziemniaków, puree z buraków, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, szczyptę soli oraz wbijamy jajko. Wszystkie składniki w misce mieszamy, tworząc z nich jednolitą masę.
  • 4. Z ciasta formujemy kulki trochę większe niż orzech włoski. Każdą kulkę lekko spłaszczamy i robimy palcem dziurkę po środku każdej kluski.
  • 5. W dużym garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Gdy zacznie ona wrzeć, wrzucamy do niej kluski. Gotujemy ok. 2-3 minuty od wypłynięcia ich na powierzchnię wody.

Komentarze

Podobne przepisy