Burczaki z mandarynką i rukolą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne zestawienie,zapraszam:)

  • 30 min

Składniki:

  • 1 mały gotowany burak
    1 mandarynka
    mała garść rukoli
    1/4 czerwonej świeżej papryki
    1/4 cebuli
    1/3 ogórka zielonego
    1,5 łyżki oleju
    1 łyżka octu z białego wina
    1 łyżeczka cukru
    sól,pieprz świeże mielony

Burczaki z mandarynką i rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zimnego buraka obrać ze skórki i pokroić w małą kostkę. Mandarynkę wyszorować,obrać ze skórki i podzielić na cząstki(jeśli owoc jest duży każdą cząstkę podzielić na pół). Rukolę opłukać na sicie,porządnie osuszyć i porwać w placach i dodać do miski z burkiem i mandarynką. Sprawioną paprykę drobno pokroić. Cebulkę posiekać. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w średniej wielkości kostkę. Warzywa wymieszać ze sobą,dodać sól i pieprz. W osobnej miseczce wymieszać olej z octem i cukrem. Mieszać aż cukier się rozpuści. Dodać do warzyw ,wymieszać dobrze ale delikatnie i odstawić do lodówki na co najmniej pół godziny. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy