Burger po grecku

0 (0 ocen)

Dzięki greckim smakom burger zyskał nowego życia. Dużo w nim świeżych warzyw, jest lżejszy niż jego klasyczna wersja i na pewno dużo zdrowszy. Mięso ma smak typowych dla Grecji przypraw a całość swój niepowtarzalny charakter.

Składniki:


  • 1 bułka do hamburgera
    125g mięsa mielonego
    100ml sosu tzatziki
    1 liść sałaty
    3 plastry pomidora
    3 plastry czerwonej cebuli
    1 gruby plaster sera feta
    6 plasterków świeżego ogórka
    5 czarnych oliwek
    ketchup
    sól, pieprz, czosnek granulowany, oregano, tymianek, chilli
    olej

Burger po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone doprawiamy szczyptą soli, pieprzu, czosnku, oregano, tymianku i chilii. Formujemy kształt kotleta i smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
  • 2. Bułkę podgrzewamy na suchej patelni, przekrawamy na pół. Obie części smarujemy sosem tzatziki. Układamy kolejno: sałatę, kotlet, ketchup, ser feta, pomidor, ogórek, cebula, oliwki. Przykrywamy drugą częścią bułki, przebijamy patykiem od szaszłyka by burger zachował formę.

Komentarze

Podobne przepisy