Burgery z kurczakiem w płatkach

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 4 osób

Domowy fast food – zdrowszy, bardziej wartościowy i przede wszystkim mniej kaloryczny.

  • 1 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
    1-1,5 szklanki maślanki
    1 jajko
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka ostrej papryki
    1 łyżeczka mielonego czosnku
    sól, pieprz
    płatki kukurydziane
    olej

    4-5 bułek hamburgerowych
    Sałata
    Pomidor
    Ogórek
    Cebula
    Ketchup
    Majonez

Burgery z kurczakiem w płatkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki.
    W misce mieszamy ze sobą maślankę, jajko i przyprawy. Dodajemy pokrojone filety, mieszamy dokładnie, by marynata każdy kawałek mięsa i ostawiamy na minimum 1h w chłodne miejsce (najlepiej na noc).
    Płatki kukurydziane przekładamy do worka foliowego, kładziemy na płaskiej powierzchni i kruszymy za pomocą wałka.
    Każdy kawałek fileta obtaczamy dokładnie w płatkach kukurydzianych. Układamy na blaszce i pieczemy w 200 stopniach przez około 20-25 minut.

    Bułki przekroić na pół i opiec na tosterze lub na grillu (patelni grillowej) jednocześnie ją podgrzewając. Na dolnej połówce rozsmarować majonez, położyć sałatę, później usmażone kawałki kurczaka, plasterki pomidora, cebuli i ogórka, posmarować ketchupem. Burgera złożyć i podawać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy