Burgery z kurczakiem w płatkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki.
W misce mieszamy ze sobą maślankę, jajko i przyprawy. Dodajemy pokrojone filety, mieszamy dokładnie, by marynata każdy kawałek mięsa i ostawiamy na minimum 1h w chłodne miejsce (najlepiej na noc).
Płatki kukurydziane przekładamy do worka foliowego, kładziemy na płaskiej powierzchni i kruszymy za pomocą wałka.
Każdy kawałek fileta obtaczamy dokładnie w płatkach kukurydzianych. Układamy na blaszce i pieczemy w 200 stopniach przez około 20-25 minut.
Bułki przekroić na pół i opiec na tosterze lub na grillu (patelni grillowej) jednocześnie ją podgrzewając. Na dolnej połówce rozsmarować majonez, położyć sałatę, później usmażone kawałki kurczaka, plasterki pomidora, cebuli i ogórka, posmarować ketchupem. Burgera złożyć i podawać.
Komentarze