Bytomskie kostki

0 (0 ocen)

Przepis znaleziony w zeszycie z przepisami z ponad dwudziestu lat.

Składniki:

  • szklanka miodu
    szklanka cukru
    2 jajka
    2 łyżki mleka
    2 łyżki masła
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki sody (lub mały proszek do pieczenia)
    2 łyżki przyprawy do piernika
    powidła lub dżem
    migdały

Bytomskie kostki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce mieszamy mąkę z sodą i przyprawą do pierników, wlewamy rozpuszczony miód z cukrem. Dodajemy jajka i zagniatamy ciasto. Kładziemy je na stolnicę i dobrze wyrabiamy. Połowę ciasta cienko rozwałkowujemy i układamy na dobrze natłuszczonej blasze. Smarujemy je z wierchu powidłami ( lub dżemem), przykrywamy drugą połową rozwałkowanego ciasta. Lekko przygniatamy.
    Wierzch lekko smarujemy mlekiem i dekorujemy migdałami.
    Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku.
    Ostudzone ciasto kroimy w kostki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy