Cake Pops

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Cake Pops czyli ciastolizka, który od jakiegos czasu jest na topie! Polecam, bo nie tylko smacznie wygląda, ale też smakuje!

  • 2 godz.

Składniki:


  • 500 g pokruszonego ciasta (keksówka),
    100 g serka mascarpone (np. Piątnica),
    80 g Nutelli lub innego kremu czekoladowego / orzechowego,
    200 g gorzkiej czekolady,
    mleko,
    posypka,
    wiórki kokosowe (ewentualnie lukier),
    patyczki do szaszłyków.

Cake pops - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krok 1 1. 1. Nutellę mieszamy z serkiem mascarpone. Ciasto wielkości keksówki kruszymy do naszego kremy na drobne kawałeczki. Całość formujemy w kulę i wkładamy do zamrażalki na 15-20 minut.
  • Krok 2 2. Następnie formujemy małe kuleczki, które również wkładamy na 20 minut do zamrażalki. W tym czasie rozpuszczamy czekolady. Patyczek zanurzamy w czekoladzie i wtykami w kulkę. Jak już wszystkie kulki będą miały patyczki, wkładamy je do zamrażalki na 20 minut.
  • Krok 3 3. Czekoladę rozpuszczamy ponownie dodając mleko, tak aby powstała polewa. Każdą kulkę moczymy w czekoladzie i później dowolnie obtaczamy w posypce albo w wiórkach.

Porady

Proponuję przyszykować kawałek styropianu lub gąbki do kwiatów, aby wbijać gotowe cake pops, tak aby ich nie uszkodzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy