Calafoutis z czereśniami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Deser ten pochodzi z kuchni francuskiej. Można przygotować go np. z wiśniami, malinami czy jagodami.

  • Łatwy

Składniki:

  • - czereśnie ciemne dojrzałe: 0.5 kilograma
    - cukier: 0.5 szklanki
    - mąka: 4 łyżki
    - likier wiśniowy lub rum: 2 łyżki
    - śmietanka słodka: 0.75 szklanki
    - jajka: 3 sztuki
    - cukier wanikiowy: 1 opakowanie
    - masło: 1 łyżka
    - aromat cytynowy: 1 łyżeczka
    - sól: 0.5 łyżeczki

Calafoutis z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czereśnie wydrylować, osączyć, wymieszać z alkoholem i łyżką cukru, odstawić na godzinę.
  • 2. Do mąki wsypać pozostały cukier, mieszając dodać śmietanę, żółtka, kilka kropli aromatu, cukier waniliowy i sól. Utrzeć na gładką masę. Wymieszać z pianą z białek.
  • 3. Formę żaroodporną wysmarować masłem. Wyłożyć osączone czereśnie, przykryć ciastem. Piec 40 min w 180 st. C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy